Inspiratie voor de
nieuwsgierige shopper.

Belgische primeur voor Beldiamond: diamanten worden getraceerd dankzij blockchain

Op een moment dat er kritisch gekeken wordt naar de Antwerpse diamantindustrie omwille van het Russisch-Oekraïense conflict, heeft het Belgische juwelenmerk Beldiamond een partnerschap gesloten met Everledger, een expert in digitale transparantie. Het doel is edelstenen aan te bieden waarvan de ethische oorsprong 100% kan worden gegarandeerd, van de mijn tot de kleinhandelaar.

De levering en oorsprong van diamanten is altijd een vraagteken. Aangezien de stenen van hand tot hand overgaan, is het niet altijd mogelijk hun herkomst te garanderen. Evenmin kan uitgesloten worden dat de winsten uit de (illegale) handel in ruwe diamanten zijn gebruikt om gewapende conflicten te financieren.

Om de diamantbevoorrading transparanter te maken en meer verantwoording te kunnen afleggen, heeft het Belgische juwelenmerk Beldiamond, dat gespecialiseerd is in hedendaagse verlovingsringen, een partnerschap gesloten met Everledger, een expert in digitale transparantie. Dankzij blockchain-technologie kunnen de gegevens van een bepaald goed – zoals een kunstwerk, een goede fles wijn of een diamant bijvoorbeeld – op een veilige en onveranderlijke manier worden vastgelegd. 

Een Belgische primeur

Andere bekende juweliershuizen in de Verenigde Staten hebben reeds hun vertrouwen gesteld in het Australische bedrijf Everledger. Beldiamond is de eerste Belgische juwelier die zijn klanten een dergelijke traceerbaarheid aanbiedt. Philippe Lipschutz en Timour el Gammal, de twee oprichters van Beldiamond: “Wij willen diamanten aanbieden die voldoen aan strengere normen voor ethische bevoorrading. Dankzij Everledger weten we precies waar een diamant vandaan komt en hoe hij van de mijn tot bij de kleinhandelaar is gekomen. De jongere generatie wil niet dat een steen drie keer rond de wereld is gereisd voor ze in hun handen komt. Deze mensen willen landen, die worden beschouwd als dictatoriale of weinig transparante regimes, en waar de mensenrechten niets waard zijn, ook niet financieren.”

“Wij willen diamanten aanbieden die voldoen aan strengere normen voor ethische bevoorrading. De jongere generatie wil niet dat een steen drie keer rond de wereld is gereisd voor ze in hun handen komt.”

AI van mijn naar kleinhandelaar

Dankzij de technologie van Everledger kunnen alle diamantgerelateerde documenten worden geregistreerd en gecontroleerd. Deze controles kunnen betrekking hebben op de mijnfactuur, inkomende facturen, luchtvrachtbrieven, facturen van leveranciers en laboratoriumcertificaten, enzovoort.

Everledger gebruikt artificiële intelligentie (AI), zoals optische tekenherkenning, om alle documenten te trianguleren en de verstrekte verklaringen te verifiëren. Pas als al deze controles met succes zijn afgerond, wordt de informatie overgebracht naar een databank en automatisch weggeschreven naar de blockchain, om nooit meer gewijzigd te worden.

Het begin van een paradigmaverschuiving

Op dit moment is de validatie van diamanten via de blockchain nog een nieuw technologisch huzarenstukje. Slechts een beperkt aantal stenen op de markt wordt immers geverifieerd door de blockchain. “Wij zijn ervan overtuigd dat hun aandeel mettertijd zal toenemen. Deze traceerbaarheidstechniek zal binnenkort alomtegenwoordig zijn, evenals het certificaatnummer dat op elke steen wordt gegraveerd. Tot dit proces op grotere schaal wordt toegepast, hebben wij ervoor gekozen het op verzoek aan onze klanten aan te bieden.”

Beldiamond heeft er altijd een erezaak van gemaakt om zijn klanten correct te informeren over de verschillende soorten diamanten, kleuren en zuiverheden die mogelijk zijn. “Wij streven ernaar kwaliteitsjuwelen te ontwerpen tegen een eerlijke en transparante prijs,” legt Philippe Lipschutz uit. “We begeleiden onze klanten persoonlijk in hun keuzes, zodat ze naar huis gaan met het perfecte juweel dat hun unieke verhaal weerspiegelt.”

Deel dit bericht.

Ook interessant.