Inspiratie voor de
nieuwsgierige shopper.

Gault & Millau 2022: Chef van het Jaar en de andere winnaars

Elk jaar stelt Gault & Millau een nieuwe gids voor met de beste gastronomische adressen in ons land. Dit jaar al voor de negentiende keer. Het afgelopen jaar werden de anonieme inspecteurs van de gids aangenaam verrast door de veerkracht van de restaurateurs en de kwaliteit in het bord. Dat resulteerde in 135 nieuwe adressen en maar liefst 122 stijgers.

De titel ‘Chef van het Jaar 2022’ gaat naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. “Met zijn zin voor nuances – what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels”, aldus de redactie. “Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie”, zo bevestigt ook CEO Marc Declerck.

Tot ‘Jonge Chefs van het Jaar’ werden dit jaar bekroond: Martin Volkaerts (L’Amandier – Genval) voor Wallonië, Martijn Defauw (Rebelle – Kortrijk) voor Vlaanderen en François-Xavier Lambory (Stirwen – Brussel) voor het Brussels Gewest.  

Jonge Chefs van het Jaar (foto: Gault & Millau)

De hoogste nieuwkomer voor Vlaanderen is Hertog Jan in Antwerpen met een score van 18/20. Voor Wallonië zijn er twee hoogste nieuwkomers: Toma in Luik en Le Grand Verre in Durbuy, beide met een score van 16/20. De hoogste nieuwkomer in Brussel is La Villa Lorraine by Yves Mattagne met een score van 16,5/20. Stijgers aan de top dit jaar zijn Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken) en Vrijmoed (Gent) met 17,5/20, Sel Gris (Knokke-Heist)met 17/20, Altermezzo (Tongeren), Colette – De Vijvers (Averbode), Dôme (Antwerpen) en Sir Kwinten (Lennik) met 16,5/20, en L’Envie (Zwevegem) met 16/20.

De Jaarlijkse thematische Laureaten
 • Gastheer van het Jaar: Jonas Kellens (Dim Dining – Antwerpen)
 • Italiaan van het Jaar: San Daniele (Brussel – Ganshoren)
 • Aziaat van het Jaar: Nonbe Daigaku (Brussel – Elsene)
 • Het mooiste terras: Le Cor de Chasse (Wéris) 
 • Het mooiste restaurant design: Le Vieux Château (Flobecq)
 • Sommelier van het Jaar: Benjamin De Buck (Vrijmoed – Gent)
 • Dessert van het Jaar: Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)
 • Brasserie van het Jaar: Ciro’s (Antwerpen)
 • Gastro-bistro van het Jaar: DOOR73 (Gent)
 • Ambachtsman van het Jaar: Jan Nijs (Plein 25 – Elsegem)
 • Groentegerecht van het Jaar: Arabelle Meirlaen (Marchin)
 • Wijnkaart van het Jaar: Sans Cravate (Brugge)
 • Bierkaart van het Jaar: Taratata (Hasselt)
 • De ‘Prijs- & plezierverhouding’ van het Jaar: ’t Pachthuis (Zottegem) voor Vlaanderen, Chabrol voor Brussel en CCnomie (Dinant – Falmignoul) voor Wallonië
 • De drie Ontdekkingen van het Jaar: Klost’r (Vlijtingen) voor Vlaanderen, Savage voor Brussel en Racines (Floreffe) voor Wallonië

De gastronomische gids telt in dit wederom bijzondere jaar eveneens 135 nieuwe adressen. De restaurantsector blijft dus ondanks de moeilijke periode  groeien en dat toont hoeveel talent en passie er in ons land aanwezig zijn.

De POP-selectie en extra cahiers in de gids

Het Cahier POP, dat vier jaar geleden werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’-adressen verzamelt, groeit ook snel. Het telt nu reeds meer dan 430 laagdrempelige, meer casual adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. Dit betekent opnieuw een vijftigtal nieuwe adressen. De drie POP-laureaten van 2022 zijn Raffat in Leuven, Habibi in Brussel en El Cuchillo in Genval.

De Gault & Millau Gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de gids 2022 brengt de uitgever naast de POP-cahier drie andere rijk geïllustreerde cahiers:

 • ‘Great Cocktail Bars’: de selectie van de beste cocktailbars in België. Arthur Orlans in Brussel werd daarbij verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2022.
 • ‘Finest Chocolatiers’: de Gault & Millau-selectie van de lekkerste chocolatiers. Enkele weken geleden bekroonde de gids in Brussels Expo reeds Deduytschaever (Gent), Vanessa Renard Finest Chocolate (Brussel) en Bernard Schobbens (Chaumont-Gistoux) tot Chocolatiers van het Jaar. De Ontdekking van het Jaar was Xocolate in Brussel.
 • De gastronomische en POP-restaurants uit de gids ‘A Taste of Luxembourg’ werden ook in een aparte cahier overgenomen in deze gids.

De Gault & Millau Gids 2022 ligt in de boekhandel en kost 29 euro.

Deel dit bericht.

Ook interessant.