Inspiratie voor de
nieuwsgierige shopper.

Profile waarschuwt: automobilist heeft te weinig aandacht voor autoband

Het bandenbewustzijn in België is laag. De bandenspanning en het bandenprofiel zijn vaak niet in orde, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Een recente peiling onder personen(auto’s) door Profile bevestigt dit opnieuw.* Maar liefst 87% van de gecontroleerde banden van de 1.487 auto’s was niet op de juiste spanning. Het gemiddelde bandenprofiel was 2,9 mm. Bij de bedrijfswagens was dat 2,2 mm. Een zorgelijke vaststelling volgens Profile. Profile pleit voor minimaal 2 millimeter bij zomerbanden en 4 millimeter voor winterbanden. Dan rij je pas veilig. Profile roept automobilisten op om bewust en actief de staat van de banden te controleren.

Een (te) zachte band heeft een breder oppervlak en daardoor meer weerstand. Dit heeft als gevolg dat de brandstofkosten stijgen. Naast het benzineverbruik slijt het rubber veel sneller. Daarnaast kunnen zachte banden gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. De kans op een klapband is groot en de auto gaat er slecht van sturen. Ook voor banden die te hard zijn opgepompt geldt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wegligging, de remweg van je auto en het slijtageverloop van de banden.

Elke twee maanden controleren

Om veilig op weg te zijn, is het aan te raden om de bandenspanning van een auto elke twee maanden te controleren en indien nodig op te pompen. Dit geldt voor winterbanden, zomerbanden en vierseizoenenbanden. Dit zorgt voor meer grip op de weg en dus een veiligere en comfortabele situatie. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning voor een gunstiger brandstofverbruik en minder bandenslijtage. Dat scheelt fors in de kosten en het is beter voor het milieu.

Laag bandenbewustzijn

Nog opmerkelijk is dat bijna 9% van de gecontroleerde wagens in ons land de afgelopen drie maanden een lekke band heeft gehad. In Nederland, waar een gelijkaardig onderzoek plaatsvond bij 1.678 wagens, is dat nog geen 4%. Dat zegt wellicht iets over de staat van de Belgische wegen en banden. Bovendien reed maar liefst 12% van de gecontroleerde voertuigen in België – in september – nog steeds met winterbanden.

“Met de juiste bandenspanning en goed profiel is het een stuk veiliger en duurzamer op onze wegen.”

Marketing Communicatie Manager Koen van Hamburg: “Deze cijfers laten zien dat het bandenbewustzijn nog veel te wensen over laat. Zonde, want met de juiste bandenspanning en goed profiel is het een stuk veiliger en duurzamer op onze wegen. Het is dan ook van belang om dit blijvend onder de aandacht te brengen.”

Profile maakt automobilisten de komende weken bewust van het belang van veilige banden middels een radiocommercial in ons land. Zij kunnen bij één van de Profile-vestigingen terecht voor een gratis profielmeting en een bandencontrole.

* Onderzoek uitgevoerd op 27 september 2021 bij 1.487 personenauto’s op 11 plaatsen in België, met name bij winkelcentra en bioscopen in Anderlecht, Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Gent, Hasselt, Knokke, Leuven, Luik en Schaarbeek.

Profile
Profile staat voor professionele bandenservice, en merkonafhankelijk fullservice auto-onderhoud voor personenauto’s. Met 226 vestigingen in België en Nederland is Profile marktleider in de Benelux. Meer dan 2.000 Profilers staan elke dag klaar om klanten snel en vakkundig te helpen.

Deel dit bericht.

Ook interessant.