Inspiratie voor de
nieuwsgierige shopper.

Zomerexpo: vier het carnaval van Rio in het Kasteel van Belœil

De hele zomer lang is in het Kasteel van Belœil een tentoonstelling gewijd aan de mooiste kostuums van het carnaval van Rio. Op het programma: vakmanschap dat de haute couture evenaart, een flamboyante verzameling veren en glitters, en een reis naar een land dat de familie van de Prinsen van Ligne – eigenaars van het landgoed – na aan het hart ligt.

Modeliefhebbers kunnen hun hart ophalen; de grootste volksshow ter wereld steekt de oceaan over! Deze zomer zal in het Kasteel van Belœil (bij Bergen) een unieke collectie authentieke kostuums van de grote sambascholen van Rio de Janeiro te bewonderen zijn.

De tentoonstelling ‘Het fantastische carnaval van Rio’ loopt van 2 juli tot en met 31 augustus. De expo is gecreëerd door de Belg Alain Taillard, die verschillende jaren deelnam aan de meest prestigieuze sambascholen. Hij is een van de weinige Europeanen die het voorrecht hebben gehad om deel uit te maken van de gesloten kring van de ‘destaques’ (dansers met de meest indrukwekkende kostuums) van Rio, met name in de Mangueira-sambaschool, de populairste van Brazilië. 

Meer dan 30 luxueuze kostuums van de grote sambascholen van Rio de Janeiro zullen te zien zijn, waaronder 10 exclusieve, nooit eerder vertoonde exemplaren. Het unieke handwerk kan van dichtbij bewonderd worden en biedt een veelheid aan kleuren, stoffen, borduurwerk, stenen, veren… 

De magie van het carnaval

Alle kostuums die in de tentoonstelling te zien zijn, werden slechts één keer gedragen tijdens de parade van de sambascholen van de eerste divisie van Rio. Het hele gebeuren duurde slechts zo’n uur. De kostuums zijn dus maar heel even gebruikt. Deze expositie geeft ze een tweede leven. Het contrast tussen het kortstondige karakter van de kledij en het historische, antieke meubilair van het Kasteel van Belœil maakt van de tentoonstelling een bijzondere ervaring.

De unieke kostuums worden gepresenteerd met geluid- en lichteffecten die de bezoeker onderdompelen in de bruisende sfeer van het carnaval van Rio. De verschillende onderdelen van het carnaval van Rio en de fasen van de optocht komen aan bod.

Geliefd bij de familie van de Prinsen van Ligne

Het is geen toeval dat het Kasteel van Beloeil de tentoonstelling organiseert. De prinses van Ligne werd geboren als Eléonore d’Orléans et Bragance, prinses van Brazilië. Zij is een rechtstreekse afstammelinge van de laatste keizer van Brazilië en groeide op in Rio de Janeiro. In 1981 huwde zij er met prins Michel van Ligne en verhuisde daarna naar België. In heel Europa bekend om haar elegantie en glimlach, bracht zij de vreugde en warmte van Brazilië naar Belœil.

“Brazilië – en trouwens ook België – is een land van plezier en vreugde.”

“Brazilië – en trouwens ook België – is een land van plezier en vreugde”, aldus de prinses van Brazilië. “Het carnaval is daar een fantastische uitbeelding van, die jong en oud altijd heeft betoverd. Ik heb deze ‘grootste show ter wereld’ vaak bijgewoond en de dansen bewonderd. Dit is een unieke kans om de kostuums van dichtbij te kunnen zien en het festival opnieuw te kunnen beleven. Het is ontroerend om deze tentoonstelling in Beloeil te organiseren, ik ben er trots op dat mijn geboorteland de zomer op deze manier kleurt.”

Praktische info
  • Data: van 2 juli tot en met 31 augustus, dagelijks van 10 tot 18 uur
  • Locatie: Kasteel van Belœil, Rue du Château 11, 7970 Belœil
  • Prijs: 15 euro (Senioren en studenten: 14 euro – Kinderen vanaf 6 tot 12 jaar: 7,50 euro – Kinderen -6 jaar: gratis)

Het Kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil en zijn park zijn sinds de 14e eeuw eigendom van de Prinsen van Ligne. Het landgoed, ook wel ‘het Belgische Versailles’ genoemd, onderscheidt zich door zijn kunstvoorwerpen, zijn antieke meubels en zijn Franse tuin. Jaarlijks vinden er verschillende evenementen plaats, zoals de Amaryllis-wedstrijd en een prachtige openluchtshow in de zomer.

Deel dit bericht.

Ook interessant.